Geel

ANT 13

4567

Dimphna en de gezinsverpleging onder de loep genomen

Tijdens een rondrit door de streek van Geel vertelt de gids je alles over de legende van Dimphna en het verband met de gezinsverpleging. Later op de dag kom je tijdens een stadswandeling in Geel meer te weten over haar heiligverklaring, je bezoekt de Sint-Dimphnakerk en verkent het Gasthuismuseum.

Bereken de prijs voor je groep: PRIJS PERSOON

Wissen

Dimphna en de gezinsverpleging onder de loep genomen

Rondrit in Geel en omgeving – op verkenning

De gezinsverpleging ontstond uit de legende van Sint-Dimphna: een Ierse koningsdochter die in het jaar 600 op de vlucht ging voor een ongepast huwelijksaanzoek van haar vader. Dimphna belandde in Zammel, een gehucht van Geel. De Ierse koning vond haar daar en onthoofdde haar eigenhandig. Rond het midden van de 12de eeuw werd Sint-Dimphna door bedevaarders aangeroepen in het bijzonder voor krankzinnigheid – haar vader had haar immers in een vlaag van waanzin gedood.
Geesteszieken werden door familieleden naar Geel gebracht om er negen dagen lang boete te doen, een deel van hen werd in Geelse gezinnen ondergebracht. Dit was het begin van de gezinsverpleging in Geel en van een eeuwenlange traditie. Uniek in de wereld en tot op vandaag een actuele vorm van psychiatrische verpleging.


We genieten van een 3-gangenlunch in het centrum van Geel.

Bezoek aan de Sint-Dimphnakerk en het Gasthuismuseum

De Sint-Dimphnakerk, oorspronkelijk een bedevaartkerk, waar de Heilige Dimphna en haar biechtvader Gerebernus begraven zouden liggen. Na haar marteldood werden verschillende geesteszieken genezen aan haar graf. Dit gaf de aanzet tot de verering van de Heilige Dimphna.
Het oude gasthuis is dé uitgelezen plek om kennis te maken met het dagelijks leven van de gasthuiszusters van weleer, de 17de eeuwse figuren. Zusters en zieken vertellen hoe ze in het Gasthuismuseum terechtkwamen en hoe het dagelijkse leven er aan toe ging.


Suggestie – Koffiebranderij ‘DE MAAN’

Sinds 1933 brandt de familie Manendonckx haar eigen koffie “De Maan”. Het resultaat is een lekker ambachtelijk bakje troost, een product dat niets te maken heeft met de massaproductie van de grote koffiemerken. Kenmerkend voor Koffie De Maan is de zachte smaak. Dat is het resultaat van een lange branding van de arabica-boon, waardoor veel cafeïne verdwijnt. Breng onder begeleiding van een gids een bezoekje aan Koffiebranderij De Maan en ontdek hoe dit Geels topproduct tot stand komt. Een kopje Geelse troost zit inbegrepen in de rondleiding. (prijs op aanvraag)

Voor verenigingen, families en vrienden en bedrijven

Niet mogelijk op maandag

  • Geleide rondrit door de streek rond Geel
  • Driegangenmenu
  • Geleide stadswandeling met bezoek aan de Dimphnakerk en het gasthuismuseum
  • Vervoer met een luxe autocar
  • Vergoeding chauffeur

 

Geel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Reiscode ANT 13 Soort reis , , Tags ,

Deze reizen vind je misschien ook interessant?